2024-09-16
Wijkmobiliteitsplan: Signalen #3

Vorige vrijdag schreef ik een open brief aan Stad Gent in verband met het Wijkmobiliteitsplan Dampoort — Oud Gentbrugge; op zaterdag en zondag deelde ik de 'signalen' die ik naar aanleiding van die open brief ontving. Vandaag is er een nieuwe dag en een nieuwe reeks signalen.

Voor het eerst ontving ik een aantal berichten van mensen die het plan wel een verbetering vinden:

Op FB: voor het plan waren er circa 5000 auto's per dag door de destelbergenstraat. Bovendien was de destelbergenstraat de derde slechtste straat van Gent zowel in aantal overschrijdingen van de toegelaten snelheid als in de mate van overschrijding. Ik heb in ieder geval het gevoel in een andere straat te leven. Maar ieder heeft recht op zijn gevoel uiteraard.

Op X: Woon ook in Sint-Amandsberg en ik heb daar helemaal geen last van, integendeel.
Wat later (zelfde persoon): Voor mij is ze beter maar ik kan mij inbeelden dat er mensen zijn die een andere mening toegedaan zijn. Zoals ik reeds stelde het kan altijd beter. Het plaatselijk verkeer zou mogelijk moeten blijven maar dat is een zeer moeilijke om te controleren.
En ook (zelfde persoon): Het is niet alleen in Gent dat er nattevingerwerk de politieke besluitvorming beheerst en dat is idd een zeer spijtige zaak.

Op X: Edmond (zie vorige post) is helemaal geen uitzondering. Voor mij is het ook zeker een vooruitgang op verschillende vlakken, en terug naar hoe het voordien was, zou echt een verslechtering zijn. Ook met een rolstoel is het trouwens op een aantal vlakken toegankelijker geworden.

Het gaat echter om een kleine minderheid, wat doet vermoeden dat het saldo van het WMP zwaar negatief is. Op die berichten 'pro-WMP' worden commentaren gegeven zoals:

Op FB: Dat de straten binnen de wijk Sint Amandsberg qua verkeer veiliger worden gemaakt kan ik begrijpen. maar dat je gewoon de assen Gentbruggestraat en/of Adolf Baeyensstraat verandert .... Ik heb altijd geleerd dat de kortste weg van punt A naar B een rechte lijn is maar nu is dat eerder gekronkel van lijnen en omrijden. En alle verkeer omschrijven als sluipverkeer vind ik persoonlijk ook kort door de bocht. Want nu is de ene bewoner erg tevreden met dit plan omdat er praktisch geen verkeer meer is in "HUN" straat maar er wordt dan geen rekening gehouden met andere straten die verkeer slikken.

Op FB: al eens ervaren hoe vlakbij het nu verloopt op de Dendermondesteenweg? Hoe druk, gevaarlijk en ongezond?

Op X: Ik woon er ook en idd vb van mijn huis naar klokstraat Gentbrugge proberen rijden - niet gelukt ben op paaltjes gestrand na een half uur… echt niet ok

Op X: ik woon een paar straten verder dan Bruno en ik kan (helaas) bevestigen dat de bereikbaarheid achteruit is gegaan. Al het verkeer wordt gestuurd via fietszones en een schoolstraat langs onoverzichtelijke kruispunten. Het is minder veilig dan voorheen. Een brede straat werd geknipt zodat alle voertuigen doorheen de smalle straten moeten. Ook verkeerde toepassing van de wegcode. Bijna elk nieuw ingericht kruispunt bevat fouten. Borden en/of markeringen worden niet correct toegepast of ze ontbreken. Echt absurd.

Ik kreeg ook een 'wetenschappelijke' uitleg van een heuse professor. Ik ga die reactie later in een aparte blogpost behandelen. Ik behaalde namelijk zelf de graad van burgerlijk ingenieur-architect met een thesis over het verschil tussen utopie en project, tussen het model en het ontwerp, tussen de theorie en de praktijk. Hoewel ik nooit 'praktiserend architect' werd, pas ik wat ik in mijn thesis schreef nog altijd toe als ik het heb over het verschil tussen academici en ondernemers, tussen education en experience. Spoiler: Experience is the jockey; education is the horse. Je kan geen race winnen met een paard zonder jockey; een jockey kan geen race winnen zonder paard. Waar we in Gent mee geconfronteerd worden, is een paard (de theorie over duurzaam wonen) waarop vier jockeys zitten die allemaal een andere richting uit willen. Ga daarmee naar de oorlog!

Aangezien het Mobiliteitsbedrijf van Stad Gent vraagt om 'signalen' ga ik nu eerst verder met een (ondertussen al derde) lijst van reacties op mijn open brief:

Op X: Waanzin!

Op X: Amen.

Op X als antwoord op de gebundelde reacties: Was dan ook een sterk betoog. Chapeau.

Op X: Super, Bruno. Idem gevallen in meerdere gemeentes en steden. Benieuwd wat de reactie van stad Gent zal zijn

Op X: Grote kans dat ze daar gewoon niet op reageren

Op X: Wouaw. Quel dinguerie en effet que ce nouveau plan de circulation. J’espère pour vous qu’ils vont le changer assez rapidement.

Op X: Geloof me, overal duwen ze ( plolitiekers ) hun wil en ego door onze strot! Ook Evergem doet zijn willetje. De burger wordt niet gehoord….

Op X: Zeer helder betoog! Ik woon in Baarle en hier zijn ook enkele maatregelen genomen om "sluipverkeer" te verhinderen. Maar in realiteit is het verkeer nu veel minder verspreid en zijn er enkele straten die al het verkeer moeten slikken en zeer veel overlast ondervinden.

Op X: Op een dag-zonder verwittiging- worden autoparkeerplaatsen dr bulldozers omgevormd tot zgz 'groene' oases. Vele omliggende straten. Óók n apotheek verliest zo 2 parkeerplaatsen voor de zaak. Pesten om de miskleun vd Ledebergparking vol te mesten Knotsgek-dictatoriaal-wanbeleid

Op X: Verblind door dogma’s mist het stadsbestuur gezond verstand. Problemen creëren ipv oplossen. Niet polariseren met mobiliteit , maar investeren in mobiliteit voor iedereen.

Op X: Dit is waar het mobiliteitsbeleid vh Gents stadsbestuur toe leidt. Probleempunten in mobiliteit moeten we aanpakken door te investeren ipv te polariseren. Wijkmobiliteitsplannen verschuiven de problemen in plaats van ze op te lossen. Hoog tijd voor de N-VA in het stadsbestuur.

Op X: Hoe geraak je op de nieuwe parking in st amandsberg?

Op X: Ja, Colruyt in Sint-Amandsberg niet aangenaam meer te bereiken. Files, files, files

De toon van de conversatie was de eerste dagen eerder positief, in de zin van: 'Wij begrijpen dat je goed over het probleem hebt nagedacht en wij volgen je logica, dat heb je goed geschreven!'

Helaas moet ik nu veel meer berichten censureren die gewoonweg grof zijn. Je wint er niets mee door de eerste letter van de naam van de schepen van mobiliteit te veranderen in een R. Je wint er niets mee als je mensen afblaft, of hen terechtwijst met een belerend vingertje in de lucht. Dat zorgt er enkel voor dat mensen hun stekels opzetten, zoals ik (als ik later vandaag wat tijd vind) zal doen in mijn volgende blogpost.

In afwachting daarvan wil ik wel wat cijfers delen die de impact van mijn open brief weergeven. Ik ga hiervoor twee berichten op X met elkaar vergelijken (situatie 16 september 2024; 9:30 in de voormiddag):

Gents schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (9.200+ volgers) postte op 12 september een bericht op X over de heraanleg van de Savaanstraat:

Dat bericht werd ~31.000 keer bekeken en er kwamen 89 (voornamelijk negatieve) reacties op. Het bericht kreeg 171 hartjes en werd 25 keer gedeeld.

Daartegenover staat mijn bericht (7.200+ volgers, voornamelijk Engelstalig):

Dat bericht werd meer dan 42.000 keer gezien. Er kwamen 86 rechtstreekse reacties op (veel meer onrechtstreeks). Het kreeg 455 hartjes, werd 104 keer gedeeld en 23 keer opgeslagen als bookmark.

Je mag zeggen wat je wil over die cijfers, maar als je ziet hoeveel er in de buurt inhoudelijk over het probleem gepraat wordt (een slager in de Wolterslaan wiens leverancier niet meer wil leveren omdat hij al een paar keer een boete kreeg, een schrijnwerker in de Colbrandtstraat die op hetzelfde probleem botst, een dokter en een tandarts in de Baeyensstraat die bijna dagelijks van patiënten hoort dat hun praktijk onbereikbaar geworden is,...), dan kan je niet meer volhouden dat het 'signaal' te zwak is. Als je in een officiële communicatie de burger informeert over 'signalen' met betrekking op vermeend 'nieuw sluipverkeer', dan mag je niet doof blijven over de duidelijke signalen die in de reacties op mijn open brief gedeeld worden. Dit is niet zomaar 'politieke praat net voor de verkiezingen' (al komt dit sommige partijen nu wel goed uit); dit is voor veel mensen een dagelijkse bekommernis.

Luister naar de buurtbewoners, beste stadsbestuur!

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen