2021-11-03
Cinema Sphinx: History

Eergisteren schreef ik een stukje alternatieve geschiedenis na de ontdekking van een setje nooit uitgevoerde plannen voor een kelderbar. Ondertussen heb ik alle plannen geïnventariseerd en in bundeltjes verdeeld. Er zaten nogal wat dubbels bij. Dit zijn de geordende bundels:

Cinema Sphinx: stapel plannen

Cinema Sphinx: stapel plannen

De oudste stapel is gedateerd 22 december 1976 en ze werden gemaakt in opdracht van Calypso NV om de bioscoop Plaza te verbouwen. Iemand heeft Plaza tussen haakjes gezet en er Sphinx naast geschreven, maar tot 1977 heette de bioscoop wel degelijk Ciné Plaza. In 1977 kwam er een nieuwe uitbater en Ciné Plaza werd Calypso. Calypso ging midden de jaren tachtig failliet en in 1986 werd Sphinx geboren.

Op dat moment had de Sphinx nog maar drie zalen. Het tweede setje blauwdrukken zijn de plannen voor een vierde zaal in opdracht van Miami NV (zo heette de toenmalige vennootschap van Urbain Bultinck). Ze dateren van 2 maart 1988. De derde stapel in de eerst foto zijn opmetingen opgetekend op 21 april 1989. Ik heb ondertussen ontdekt dat de plannen voor de kelderbar waar ik eergisteren over schreef, dateren van 23 oktober 1989.

Die plannen werden nooit uitgevoerd, maar de eerste stapel op de tweede foto zal ik binnenkort toelichten in deel 2 van de alternatieve geschiedenis van de Sphinx. In de bundel met titel "Projectontwikkelingen" zitten plannen om slechts twee of drie zalen te behouden en de rest van het gebouw te gebruiken voor winkels en/of appartementen en/of kantoren. In die stapel zitten ook schetsen waarbij alle zalen verdwijnen. Ik vermoed dat deze plannen tot stand kwamen in de periode1989-'91.

In 1991 was er een bankagentschap waar zich nu het Sphinx Café bevindt. De middelste stapel op de tweede foto zijn de plannen om deze ruimte om te bouwen tot een winkel. Het café zoals we het nu kennen, dateert van 2002, maar daar heb ik de plannen niet van. Die werken zijn uitgevoerd door Sphinx Produktie en niet door Miami NV.

De laatste stapel plannen is voor het slopen van een bestaande en bouwen van een nieuwe berging (24 maart 1994). Dat gaat over een ruimte boven zaal 1 en 2 die momenteel niet gebruikt wordt en met reden: ooit viel iemand door de vloer van die berging in een zetel in zaal 2. We zouden het fantastisch vinden als we die ruimte van toch zo'n 300 vierkante meter bruikbaar zouden kunnen maken. Wie weet kunnen we er een restaurant en/of een zaal voor events in onderbrengen. Maar zover zijn we nog niet. Eén stapje met een keer!

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Topics: sphinx

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen