Toen ik schreef dat de stadsbioscoop wat tender loving care (TLC) nodig heeft, dan bedoelde ik daar heel veel dingen mee. Dat had onder andere ook betrekking op de achtergevel van het gebouw waar je mee geconfronteerd wordt als je vanuit de Korenmarkt / Veldstraat naar het Pakhuis gaat eten.

Volgens het plan zou die er zo moeten uitzien:

Plan achteraanzicht Cinema Sphinx, voorheen Calypso

Dit plan dateert van december 1976 toen de Plaza verbouwd werd naar de Calypso. Je kan op het plan klikken om het meer in detail te bekijken. Je ziet dan dat de trapjes in zaal 3 je onder het straatniveau brengen. Waar nu de "kuip" van zaal 1 zit, was vroeger een grote theaterzaal met een balkon dat ondertussen zaal 2 geworden is. Uiteraard worden de ramen niet meer gebruikt aan de zijkant van deze zalen. De rolluiken zijn waarschijnlijk al bijna een halve eeuw niet meer open geweest.

Waar het er op het plan nog redelijk OK uitziet, is dit de huidige toestand:

Cinema Sphinx: achtergevel

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar dit ziet er uit als een gevel die wel eens een opfrisbeurt kan gebruiken.

Voor dit blogje over een alternatieve geschiedenis van de Sphinx wil ik even jullie aandacht vestigen op het gedeelte naast de achterkant van de McDonald's:

Cinema Sphinx: achtergevel

In de stapel plannen die we van de vorige eigenaar overhandigd kregen, zaten niet gedateerde plannen voor een kelderbar met ingang langs dit stuk gevel.

Cinema Sphinx: achtergevel plannen kelderbar

Wat achter deze drie glazen ramen (en deur) verscholen zit, zie je in de volgende dwarsdoorsnede:

Cinema Sphinx: alternatieve geschiedenis: kelderbar

Dit stukje kelder had een hippe bar kunnen worden met het volgende grondplan:

Cinema Sphinx: alternatieve geschiedenis: kelderbar

Voor wie zich moeilijk kan oriënteren: als de plannen waren uitgevoerd, dan had de barruimte zich onder de trappen naar de zalen en het huidige buffet bevonden.

Cinema Sphinx: alternatieve geschiedenis: kelderbar

Er staat geen datum op de plannen, maar aangezien op de dwarsdoorsnede "sfinx" (let op de schrijfwijze) vermeld staat, denken we dat ze gemaakt zijn in de tweede helft van de jaren tachtig. Merk op: ik schrijf dit blogje enkel ter vermaak, niet omdat we eraan denken de oude plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Voorlopig weten we enkel nog maar in grote lijnen wat we willen: de vijf zalen behouden, het bestaande café behouden, een lift voorzien met het oog op toegankelijkheid, en het bruikbaar maken van de ongebruikte (en in de huidige toestand onbruikbare) bovenverdieping.

Voor concretere plannen gaan we binnenkort samenzitten met Sphinx Produktie en een eerste selectie maken van architecten. We kregen een lijstje van tien architectenbureaus van de Gentse Stadsbouwmeester. We vulden dit aan met vier bureaus die we ook nader willen bekijken. Uit die veertien hopen we tegen eind november een eerste selectie van drie tot vijf kandidaten gemaakt te hebben die we de kans willen geven hun visie met ons (Screensaver en Sphinx Produktie) te delen over hoe zij onze ideeën praktisch zouden uitwerken. Idealiter hakken we voor het einde van het jaar de knoop door wat betreft de keuze van een architect.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.