2025-02-21
Onvoltooid toekomstige tijd: verhaal 7 tot 12
Binnenkort komt mijn boek Onvoltooid toekomstige tijd uit. Daarin vind je 42 kortverhalen van me terug. In afwachting van de publicatie schrijf ik zeven blogposts waarin ik telkens een korte toelichting geef bij zes verhalen. Eergisteren kwamen de eerste zes verhalen aan de beurt.
Dit zijn de verhalen 7 tot 12:
- [Bevreemdend] Snoepreisje is een verhaal van amper 500 woorden dat begint in de realiteit, maar dat op het einde helemaal ontspoort. Het thema? Dat staat letterlijk in het verhaal: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Het is een onverholen kritiek op overconsumptie en de wereld van influencers. Ik schreef dit oorspronkelijk in het Engels (The Tourist Trap) en behaalde er in mei 2023 een plaatsje mee op de longlist van de Furious Fiction wedstrijd.
- [Sciencefiction] Het liefdeskind speelt zich af in een nabije toekomst waarin vrouwen geen kinderen meer kunnen baren. Wie een zoon of dochter wil, kan er eentje op maat bestellen met een app. Wie zich geen designerbaby kan veroorloven, kan een fabrieksmodel kopen. Wanneer het hoofdpersonage tegen alle verwachtingen in toch op natuurlijke wijze zwanger wordt, zijn de toekomstige ouders allebei in de wolken, helaas om totaal verschillende redenen. Ik schreef dit verhaal voor het souvenirboek dat samengesteld werd naar aanleiding van de editie 2025 van 9000con die doorgaat op 4 mei 2025.
- [Sciencefiction] Het streven naar geluk is een ondernemersverhaal waarin het hoofdpersonage een business wil opbouwen door het verkopen van geluk. Na veel mislukkingen —die echter stuk voor stuk 'nuttige' uitvindingen blijken te zijn— slaagt hij uiteindelijk in zijn opzet. De vraag is of hij daar zelf gelukkig van wordt. Ik weet niet of iedereen het thema zal herkennen, maar ik putte uit mijn eigen ervaringen om een satire te schrijven over hoe investeerders denken, of ze nu investeren in entertainment of geneesmiddelen.
- [Sciencefiction] Eenhoorn is een ultrakort verhaal waarin een toekomst wordt geschetst die wel eens het gevolg zou kunnen zijn van de uitvinding in het vorige verhaal. Ik wilde in de eerste plaats een poëtisch verhaal schrijven met een einde dat tot nadenken stemt. Dat einde is zeer ambigu, maar dan moet je wel aandachtig lezen.
- [Fantasy] Alles van waarde is weerloos, schreef Lucebert. In mijn verhaal, dat ik de titel Alles van waarde gaf, verandert Stefan Dezwijgere (een referentie naar Stefan Zweig) in een eenhoorn.
Ik gebruik dat uitzonderlijke fabeldier als een metafoor voor talent. Eerst gaat hij op bezoek bij dokter Eugenia Ionesco, een duidelijke verwijzing naar Eugene Ionesco, die met Rhinoceros een commentaar schreef op het nazisme. Eugenia stuurt Stefan echter door naar de waarzegster Madame Erica Blair. Je moet al een complete literatuurbarbaar zijn om daarin niet de echte naam van George Orwell te herkennen. Zijn boeken 1984 en Animal Farm waren een stevige kritiek op het Stalinisme. Je weet dus meteen dat het geen vrolijk verhaal wordt, al stak ik redelijk wat verfijnde humor in de taal en de beeldspraak. Stefan verzinnebeeldt voor mij iedereen met talent die zich zorgen maakt over extremisme, of dat nu van links komt of van rechts. Het lijkt wel of we gedwongen worden om een keuze te maken. Doen we dat niet, dan worden we verpletterd.
Ik stuurde dit verhaal in voor de Harland Awards van 2025, maar het behaalde slechts een bedroevende 123ste plaats. Eén jurylid had zelfs het lef te schrijven: 'Ik wil aan het lachen gemaakt worden.' Alsof de Harland Award een wedstrijd is voor dijenkletsers. Daarmee bewijst deze lezer meteen het punt dat ik met het verhaal probeerde te maken: alles van waarde is weerloos in een wereld die geregeerd wordt door populisten.
- [Bevreemdend] Toen de bundel werd samengesteld, las redacteur Finn Audenaert niet alleen mijn Nederlandstalige verhalen, maar ook een reeks verhalen die ik in het Engels schreef. De meeste van die verhalen was ik totaal vergeten, maar Finn was gecharmeerd door The Face of Love. Ik vertaalde dit naar Ze zeggen dat liefde blind is. Het gaat over een jongen die aan prosopagnosie lijdt. Dat betekent dat hij niet in staat is gezichten te herkennen. Hij is helemaal van de kaart als hij op een dag toch een meisje herkent. In dit verhaal staat de gezichtsblindheid symbool voor het puberale gevoel dat je kan hebben als je op slag verliefd wordt, maar die liefde niet beantwoord ziet.
Binnenkort geef ik een korte beschrijving van de volgende zes verhalen. Heb je interesse in dit boek, vul dan dit formulier in.