Toen we nog jonger waren, probeerden we naast de competitiefilms ook alle ExploreZone kandidaten te zien. We hebben dat gaandeweg opgegeven omdat het heel moeilijk haalbaar is.

Dit jaar dongen zestien films mee naar deze jongerenprijs.

Zes films overlapten met de competitiefilmsThe Worst Person in the World (2021), A Chiara (2021), Libertad (2021), Wet Sand (2021), Das Mädchen und die Spinne (2021) en What Do We See When We Look at the Sky? (2021). Die hebben we uiteraard allemaal gezien.

Zes van de zestien films stonden niet op ons programma, maar we zagen wel de volgende vier titels die ik even in alfabetische volgorde sorteer:

  • Animals (2021) *****: Er liepen verschillende mensen weg tijdens de voorstelling en dat had (denk ik) niets te maken met het feit dat het een slechte film was, maar met het feit dat de beelden zo hard en confronterend waren. We volgen Brahim die eerst van zijn broer te horen krijgt dat zijn vriend niet welkom is op het verjaardagsfeest van hun moeder. Vervolgens gaat Brahim op zoek naar zijn vriend in de uitgangsbuurt. Hij raakt verzeild in een auto met een viertal mannen die een avondje plezier willen maken. Wat volgt is zeer realistisch in beeld gebracht. De film is gebaseerd op het ware verhaal van Ihsane Jarfi, de 32-jarige Luikenaar die in april 2012 vermoord werd. Dit is een film die moest gemaakt worden en moet gezien worden. Ik ben blij dat ik hem gezien heb, maar ik ga hem geen tweede keer bekijken.
  • Les Olympiades (2021) ****: In deze stijlvolle zwart-wit film (met een klein fragmentje in kleur) volgen we de levens van Émilie, een jonge vrouw van Chinese origine, Camille, een jongeman van Afrikaanse origine, en Nora, een jonge française. Ze wonen in het 13de district van Parijs, les Olympiades. Hun paden kruisen, gaan uiteen, en komen vervolgens weer samen, zoals dat ook gaat in het echte leven. Ik heb me geen moment verveeld bij het bekijken van deze film.
  • Pleasure (2021) ****: Wat een debuut, zowel voor de regisseur als voor de hoofdrolspeelster. De 19-jarige Linnéa trekt vanuit Zweden naar de US om carrière te maken in de porno-industrie. Onder de artiestennaam Bella Cherry krijgt ze haar eerste rolletje te pakken via één van de vele "agents" die hun "modellen" aan productiemaatschappijen aanbieden. Wanneer ze echter een meisje ontmoet die voor de meest prestigieuze agent Spiegler werkt, staat haar besluit vast: ze wil de top bereiken en een Spiegler-girl worden. Daar zijn echter heel wat opofferingen voor nodig.
  • La Ruche (2021) **: Een moeder leeft met haar drie dochters op een appartementje. Het gezinsbudget is krap, maar de vier vrouwen in deze "hive" hebben veel steun aan elkaar tot de moeder mentaal de pedalen begint te verliezen. Alle druk om het gezin recht te houden komt terecht op oudste dochter Marion die haar handen vol heeft met haar rebelse zuster Claire, terwijl de jongste telg Louise ook liefde en aandacht nodig heeft. De film is OK, maar niet bijster origineel en het einde is meer dan voorspelbaar.

Wat mij betreft waren The Worst Person in the WorldA Chiara en Les Olympiades kanshebbers voor de award, maar ik kan perfect leven met Pleasure als winnaar, alsook met de eervolle vermelding voor Animals. De jeugdjury heeft haar werk goed gedaan.

Elk jaar proberen we ook een paar films voor jongere jongeren te zien. Dit jaar waren het er twee:

  • Dragon Girl (2020) ***: Een meisje is illegaal in het land en probeert te overleven door in leegstaande huizen te logeren. Toevallig kiest ze een huis uit waar even later een jong draakje in de kelder neercrasht. Ze sluit vriendschap met Mortimer, de jongen die in het huis de vissen gaat voederen. Mortimer is niet populair op school en doet er alles voor om zoveel mogelijk likes te verzamelen op YouTube. Dit is een ideale gezinsfilm voor tijdens de kerstdagen.
  • Where is Anne Frank (2021) **: Bij de opening van het Anne Frankmuseum komt Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank, tot leven. Ze weet nog niet wat er met Anne gebeurd is en we komen dit samen met haar te weten bij het (her)lezen van het beroemde dagboek. So far, so good. Het is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met het verhaal van Anne Frank. Alleen vraag ik me af of het openlijk activistische aspect wel zo'n goede keuze is voor een film als dit. Kitty wordt bevriend met (en verliefd op) een jongen die de zakken rolt van de bezoekers van het museum. Hij behoort tot een bende die onder andere melk steelt om uit te delen aan vluchtelingen zonder papieren. Wetend dat er veel antisemitisme bestaat in de Moslimwereld, vraag ik me af waarom de keuze gemaakt is om bepaalde parallellen te trekken die naar mijn aanvoelen nogal ongelukkig gekozen zijn.