Een half jaar geleden maakte ik een aantal schrijfplannen voor mezelf.

  • Ik wilde dit jaar vijf Engelse verhalen schrijven per maand, zodat ik op het einde van het jaar 60 verhalen zou hebben. Ik heb ondertussen 6 verhalen geschreven voor de maandelijkse "Furious Fiction" wedstrijd en 44 verhalen voor de wekelijkse Writing Prompts wedstrijden van Reedsy. Ik heb mijn doel van 60 verhalen dus bijna bereikt en ik las nu even een pauze in. Ik ben immers niet zo gelukkig met de manier waarop Reedsy werkt (zie mijn resolutie update van de maand mei).
  • Ik wilde twee Nederlandstalige boeken afwerken. Ook dat doel is ondertussen bereikt. Er zijn vier oplages van 50 exemplaren gedrukt van "Gebeten" en 30 exemplaren van "Nijlpaard voor Kerstmis". Van "Gebeten" heb ik nog 40 van de 200 exemplaren over. Ik krijg af en toe nog een bestelling binnen. Voor "Nijlpaard voor Kerstmis" komt er in september een speciale actie waarbij het boek via het KinderKankerFonds zal aangekocht kunnen worden. Alle opbrengst van die speciale actie gaat naar het KKF (Oorspronkelijk was het de bedoeling dit te doen tijdens de Warmste Week, maar die gaat dit jaar niet in haar originele formule door).
  • Het derde doel was om meer nominaties te winnen in wedstrijden met het doel een uitgever te overtuigen me een boekcontract aan te bieden in 2021. Om nominaties te winnen, moet je aan wedstrijden deelnemen en dat heb ik in de eerste helft van 2020 te weinig gedaan. Ik heb in september wel een gesprek gepland met een Amerikaanse uitgeverij over een internationale versie (in het Engels) van "Gebeten".

Ik denk dat ik de komende maanden ga gebruiken om wat te herbronnen.

Ik moet dringend eens kijken wat ik nog allemaal aan verhalen heb die niet in een bundel gepubliceerd zijn.

  • Als ik voldoende Engelstalige verhalen heb die goed genoeg zijn voor publicatie, dan bundel ik die in een boekje dat voorlopig de werktitel "Bad Hair" heeft.
  • Als ik voldoende Nederlandstalige verhalen heb die goed genoeg zijn voor publicatie, dan bundel ik die in een boekje dat voorlopig de werktitel "Stamboom" heeft.
  • Ik denk er ook aan een heruitgave van "Oceaanwees" uit te brengen, maar dan nu bij Blurb in plaats van bij CreateMyBooks.

Achteraf bekeken vind ik "Oceaanwees" een interessante mislukking. Ik vind het een mislukking omdat een aantal verhalen de selectie niet hadden gehaald als ik de bundel nu opnieuw zou samenstellen. Ik vind het een interessant boekje omdat het toont hoe ik evolueerde als schrijver; zonder "Oceaanwees" was "Gebeten" geen goed boek geweest.

Ik ben er heel trots op dat mensen die "Gebeten" lazen het een "pageturner" noemen. Er is hard aan gewerkt om dat effect te bekomen. Ik kreeg een paar keer de opmerking van mensen die me vertelden dat ze in vijf jaar geen boek meer gelezen hadden, maar zich lieten overtuigen aan "Gebeten" te beginnen en het boek in één ruk uitlazen. Wat een verschil met de journalist van "De Tijd" die me schreef: "Met boek reviews zijn we sowieso zuinig omwille van de tijdsinvestering en de beperkte ruimte in print."

Tja, bij het lezen van een artikel in De Tijd denk ik vaak: "Die journalist heeft misschien wel de klok horen luiden, maar hij heeft er geen idee van waar de klepel hangt." Zo'n journalist verbeteren, kan ik natuurlijk niet omdat ik voor serieuze opdrachten onder een NDA werk, maar in "Gebeten" geef ik als rechtstreekse getuige en betrokkene een inkijk in de interne keuken van het soort bedrijven waar een groot deel van de artikels in De Tijd over bericht. Als je dan als journalist zegt "daar is geen tijd voor", dan hoeft het niet te verbazen dat je soms de bal misslaat ;-)

Maar goed, terug naar mijn resoluties voor 2020.

  • De resolutie over de 60 Engelstalige verhalen zou ik in principe gedeeltelijk kunnen afvinken (10 extra verhalen in de komende 6 maanden, dat haal ik wel), maar het resultaat voldoet (voorlopig) nog niet aan mijn verwachtingen. Ik ga een nadenken over de zin/onzin van die resolutie.
  • De resolutie wat betreft die twee boeken kan ik volledig afvinken. Die raakte door COVID-19 vlugger gerealiseerd dan verwacht. Ik denk er nu aan nog een paar boeken aan die resolutie toe te voegen.
  • Wat het vinden van een uitgever betreft: het experiment met het uitgeven in eigen beheer was best leuk. Voor mijn Nederlands werk heb ik eigenlijk geen uitgever nodig, denk ik. Voor een boek in het Engels vind ik dat een uitgever wel een zekere meerwaarde heeft. Ik kijk dan ook uit naar het gesprek dat voor september gepland is.

Kortom, ik zit goed op schema om mijn doelen voor 2020 te verwezenlijken. Ondertussen is er ook ergens in mijn achterhoofd een roman aan het rijpen waar ik misschien een doel voor 2021 van maak.