2021-01-21
Kan de politiek het klimaat redden?

Opiniebijdrage De Standaard

"Ook al heb je een groen hart, wie investeert nu in iets waarvan je weet dat het op het einde van de rit niets opbrengt?" las ik in de opiniebijdrage van Cedric Vervaet (DS 21/1).
Het zou zomaar een pleidooi kunnen zijn tegen meer belastingen zonder afbouw van het enorme overheidsbeslag, dacht ik bij mezelf, maar tot mijn teleurstelling ging het om iemand die belastinggeld wil aanwenden om zijn persoonlijke "verloren" investering in groene energie terug te winnen.

Ik weet dat de belastingen die ik betaal niet bedoeld zijn om een financiële return te verwezenlijken, maar om maatschappelijke doelstellingen te financieren. Ik vraag me wel af of opiniemaker Cedric Vervaet wel begrijpt wat het concept "investeren" inhoudt. Stel je voor dat investeerders enkel nog zouden investeren als ze er 100% zeker van waren dat hun investering op het einde van de rit winstgevend zou zijn. Niemand zou nog investeren!
Het is inherent aan investeren dat je een mooie winst kan maken, maar ook dat je de volledige investering kunt verliezen.

"Jamaar, de overheid had ons garanties gegeven," zal Cedric Vervaet nu tegenwerpen.
Weet je, Cedric, de overheid had niets te beloven. Misschien had de 'modale burger' zoals je de 'slachtoffers' van het 'falend energiebeleid' noemt, zonnepanelen kunnen huren van een privébedrijf in plaats van ze aan te kopen. Dat privébedrijf zou dan de overtollige energie kunnen verkopen in de hoop daarmee een return-on-investment te realiseren. Op die manier worden de risico's verschoven van de financieel ongeletterde burger —die niet weet dat investeringen verloren kunnen gaan— naar de markt die zich wel bewust is van dat risico.

"Het 'vertrouwen' van de overheid heeft een serieuze knauw gekregen en moet hersteld worden," lees ik her en der, maar ondertussen blijven bepaalde politieke partijen het vertrouwen in ondernemerschap aan flarden schieten. Ik zou alvast beginnen met verhinderen dat de overheid al te veel het gras voor de voeten van de privésector wegmaait door zelf ondernemertje te spelen. Na een periode van 'greenwashing' zie je dat meer en meer bedrijven ontdekken dat klimaatvriendelijke oplossingen ook winstgevend kunnen zijn.

Ik geloof niet dat de politiek het in zich heeft het klimaat te redden; dat kan volgens mij alleen de economie. Dat is mijn opinie. Ik hoop dat de geschiedenis de kans zal krijgen om aan te tonen dat het ook een feit is.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen