2021-02-23
Nee Sihame, je bent geen voorbeeld voor ondernemers

Ik was achttien toen ik "Walden; or, Life in the Woods" las, het boek dat Henry David Thoreau in de negentiende eeuw schreef in zijn hutje in de bossen van Massachusetts. Het maakte een grote indruk op me. In mijn dagboek pende ik een zinsnede uit de conclusie neer:

If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them.

Dit is het volledige fragment:

Fragment Walden Henry David Thoreau

Ik gebruik dit citaat vaak om uit te leggen wat ondernemers onderscheidt van hun medemens. Net als veel mensen hebben ondernemers dromen; het verschil is dat ondernemers ook de handen uit de mouwen steken om die dromen te verwezenlijken. Ondernemers bouwen niet enkel luchtkastelen; ze zetten er ook de fundamenten onder.

Beste Sihame, ik hoop dat je je kan voorstellen dat ik het niet kon smaken toen je jezelf op je persconferentie verdedigde met de woorden: 'Ik ben een ondernemer, geen manager'.

Ik ben een ondernemer, geen manager; Sihame El Kaouakibi

Met je uitspraak schets je het beeld van de ondernemer als iemand voor wie het luchtkasteel belangrijker is dan de fundamenten die eronder thuis horen. Stel je voor dat een jonge generatie ondernemers volop begint te ondernemen, maar jou als voorbeeld en excuus gebruikt om slordigheid in bedrijfsvoering en boekhouding te vergoelijken. De gevolgen zouden niet te overzien zijn.

Ik lees: 'We zijn op onaangename zaken gebotst, en we gaan kijken wie de verantwoordelijkheid draagt.'

Moet er nog gevraagd worden wie de verantwoordelijkheid draagt? Als ondernemer zou jij jezelf in de eerste plaats verantwoordelijk moeten voelen, zelfs al ligt de "schuld" van bepaalde onaangename zaken bij anderen. Misschien denk ik zo omdat ik ingenieurswetenschappen studeerde. Het verschil tussen resultaatsverbintenis en middelenverbintenis is er bij mij met de mokerhamer ingeklopt. Als ingenieur ben je altijd de eerste verantwoordelijke voor wat er op je werf gebeurt, indien niet in de wettelijke betekenis dan toch zeker in de morele. Dat principe hanteer ik ook als ondernemer.

Sihame, jij zegt dat je een ondernemer bent, maar door de manier waarop je de verantwoordelijkheid voor wat fout ging van je af probeert te schuiven, gedraag je je in mijn ogen meer als een politicus. Ik wil best geloven dat je een rolmodel bent, maar pretendeer alsjeblieft niet dat je een voorbeeld bent voor ondernemers. Ondernemers verdienen betere voorbeelden.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen