2023-06-23
Kortverhalen voor de prijs van een koffie

UPDATE 11 augustus 2023: 50 dagen na publicatie van deze kortverhalenbundels is er nog altijd geen enkele van verkocht. Ik beschouw dit eBoek-experiment dus als mislukt. Ik heb de boeken weggehaald van de verkoopskanalen die ik hieronder vermeld; je kan ze dus niet meer kopen. Ondertussen heb ik wel een inventaris gemaakt van al mijn kortverhalen en heb ik zo een beter zicht gekregen op wat ik met mijn verhalen wil doen.

Heb je dat ook soms? Je zit ergens te wachten (op een bus, op een trein, op een vliegtuig...). Je bladert doelloos door je Facebook- of Twitterfeed en je denkt: als ik nu een boek bij me had, dan zou ik mijn tijd nuttiger kunnen gebruiken. Dan besef je plots: ik heb een smartphone vast; daar staat een eReader op. Als ik zou willen, ik zou er een boek op kunnen lezen! Maar waar vind ik lectuur die aangepast is aan het tijdsbestek dat ik voorhanden heb?

Voor dat soort situaties heb ik gisteren de eerste drie delen gepubliceerd van een reeks die ik Kort Vlaams doopte. Kort omdat elk eBoek tussen de vijf en twaalf kortverhalen bevat, samen goed voor een totaal van minimum 8.000 tot maximum 12.000 woorden. Vlaams omdat ik vaak aan Nederlandse schrijfwedstrijden deelneem en merk dat er nogal wat verschillen zijn tussen het Nederlands dat in Nederland geschreven wordt en het Nederlands dat ik in Vlaanderen schrijf. De reeks is te vinden op Amazon en verschijnt binnenkort ook op Kobo en bol.com.

Amazon legt een minimumverkoopprijs op van 2.69 € per gepubliceerd werk; dat minimum heeft voor mij de prijs bepaald. Vandaar de titel van deze post: kortverhalen voor de prijs van een koffie.

Dit is hoe de eerste drie bundels er uit zien in Play Books, de eReader van Google op Android:

De eerste drie delen van Kort Vlaams in Play Books van Google

Ter info: Alice's Adventures in Wonderland is het boek dat ik momenteel hoofdstuk per hoofdstuk aan het lezen ben als ik ergens vijf minuten moet wachten.

Ik overloop even de eerste drie delen uit de reeks Kort Vlaams:

Droomoord

Kort Vlaams — deel 1: bekroond werk (te koop op Amazon, KOBO en bol.com)

Deze bundel bevat vijf verhalen die een eerste prijs behaalden in een schrijfwedstrijd.

Met Icarus Falling won Bruno Lowagie in 1994 de literaire prijs van de stad Harelbeke. Met Opa 75 werd hij in 2019 de winnaar van de Gorcumse Literatuurprijs. In hetzelfde jaar won hij met het verhaal Rups-wordt-pop-wordt-vlinder de zomerschrijfwedstrijd van De Wereldwijven; met Afscheid van een heldin de schrijvenonline.org wedstrijd met als thema 'Weg'. De titel van deze bundel, Droomoord, verwijst naar de column waarmee de auteur in 2022 de Gerard Vermeerschprijs won.

Cover van het eBoek DroomoordInhoud van het eBoek Droomoord

Stamboom

Kort Vlaams — deel 2: literaire fictie (te koop op Amazon, KOBO en bol.com)

Stamboom is een verhalenbundel met acht verhalen die familie- en andere relaties als gemeenschappelijk thema hebben.

Het titelverhaal, Stamboom, is een familiegeschiedenis waarin een man meer te weten komt over de grootvader die hij nooit heeft gekend. In De tranen van Cyrano leren we een jongen kennen die op school een business opbouwt in het schrijven van liefdesbrieven. Manuscript in een studentenkamer gevonden is een coming-of-age verhaal over een jongen met autisme; dit verhaal werd in 2004 gepubliceerd in het magazine Autisme Centraal. Mijn ongeaardheid is een korte stijloefening geïnspireerd door het werk van de Portugese schrijver Fernando Pessoa. Waar het verstand niet bij kan... zou wel eens over de Cyrano uit het tweede verhaal kunnen gaan, maar dan vele jaren later. Monodroom is opnieuw een familiegeschiedenis, met opnieuw een grootvader in een belangrijke rol. Zowel in Meneer anachronisme als in Buurman, schrijver, eenzaat, vriend wordt een oude man bekeken door de ogen van een jonge vrouw.

Cover van het eBoek StamboomInhoud van het eBoek Stamboom

Spiegelpunt

Kort Vlaams — deel 3: sciencefiction (te koop op Amazon, KOBO en bol.com)

Spiegelpunt bevat vijf sciencefictionverhalen van uiteenlopende lengtes.

In Spiegelpunt naderen twee interstellaire ruimteschepen het middelpunt van het universum. Het eerste contact is op z'n zachtst uitgedrukt verrassend. Enkele reis is een ultrakort verhaaltje, een knipoog naar Isaac Asimov en Arthur C. Clarke. In Ogen zo blauw volgen we het leven van drie gewone mensen van wie de daden de toekomst van de mensheid zullen bepalen, maar die desondanks nooit in de geschiedenisboeken zullen terechtkomen. Eenhoorn en Uit zijn opnieuw heel korte verhaaltjes. In het ene verkiest de mensheid een virtueel leven boven het echte leven; in het tweede zijn gewone mensen tweederangsburgers in vergelijking met de robots en cyborgs die meer en meer de wereld overnemen.

Cover van het eBoek SpiegelpuntInhoud van het eBoek Spiegelpunt

Het was mijn bedoeling de boekjes ook op Leanpub aan te bieden, maar daar geldt een minimumverkoopprijs van $7.99. Dat vond ik te prijzig voor het doelpubliek dat ik voor ogen had. Binnenkort zal de reeks ook beschikbaar zijn bij KOBO, maar daarvoor is het nog even wachten tot het publicatieproces voltooid is:

Eenmaal KOBO de boeken aanvaard heeft, zouden ze normaal gezien ook op bol.com, FNAC en mogelijk ook andere verkoopplaatsen beschikbaar moeten zijn. Zoals je merkt heb ik ook een eBoekversie gemaakt van het autobiografische non-fictieboek Nijlpaard voor Kerstmis (te koop op AmazonKOBO en bol.com), maar dat is van een heel ander kaliber dan de reeks kortverhalen die onder de noemer Kort Vlaams worden uitgebracht.

Update 24 juni: om de een of andere reden heeft KOBO enkel nog maar deel 2 gepubliceerd; deel 1 en deel 3 staan nog in de wachtrij.

Update 27 juni: nu zijn de drie delen wel al te koop op KOBO. Ze zijn ook zichtbaar op Bol, maar voorlopig nog 'niet verkrijgbaar'; ik hoop dat dit binnenkort in orde komt.

Update 28 juni: Ondertussen zijn de eerste twee delen te koop op Bol, maar het derde deel blijft 'niet verkrijgbaar'; vreemd, maar het komt wel in orde, denk ik.

Update 29 juni: Het is in orde. Alle titels zijn nu op Amazon, KOBO en Bol verkrijgbaar. Toch wel vreemd dat het een week duurt voor alles succesvol gereleased is.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen