2019-06-22
Gebeten: fase 2

Zoals ik eerder al meldde, ben ik op 22 mei begonnen met het schrijven van een boek met als titel "Gebeten" en als ondertitel "Hoe ik ondernemer werd". Ik schreef in een kleine maand tijd 32 hoofdstukken (goed voor zo'n 300 pagina's).

Eergisteren voegde ik daar een voorwoord aan toe; gisteren volgde het nawoord en de inhoudstafel:

Voorlopige inhoudstafel "gebeten"

Let wel: het gaat hier voorlopig nog maar een om zeer ruw klad dat zeker nog niet geschikt is voor publicatie. Ingeborg heeft het ondertussen helemaal gelezen en er haar commentaren aan toegevoegd. Hier en daar sloeg ik een stap over; hier en daar moet ik de chronologische volgorde van een aantal gebeurtenissen nog eens dubbelchecken. Hoofdstuk 32 is nog volop bezig; de kans is klein dat ik dat voor november kan afwerken.

Ik start nu met fase 2. In die fase ga ik alles nog eens herlezen met de notities van Ingeborg erbij. Hier en daar zal ik waarschijnlijk een hoofdstuk moeten herorganiseren, maar dat is normaal. Dat heb ik ook moeten doen net nadat ik "klaar" was met een eerste versies van de manuscripten die ik indertijd voor Manning Publications schreef. Na fase 2 moet het boek op het laatste hoofdstuk na inhoudelijk op punt staan.

Vooraleer aan fase 3 te beginnen, gaat het manuscript voor minstens drie maand de diepvries in. Dat is nodig om zelf enige afstand te kunnen nemen van wat ik schreef en het met een frisse blik te kunnen nalezen. Schrijven is gemakkelijk: ik schreef gemiddeld iets meer dan één hoofdstuk per dag. Het grote werk zit hem in het redigeren en het polijsten van de tekst en de taal. Daar ga ik minstens een dag per hoofdstuk voor uittrekken, liefst niet 32 dagen aan een stuk, maar met telkens voldoende pauze tussenin. Deze fase houdt in dat ik elk hoofdstuk meermaals hardop voor mezelf ga voorlezen en de taal ga aanpassen van elke zin waar ik over struikel. Ik zou dit door een redacteur kunnen (of moeten?) laten doen, maar voorlopig is het plan het zelf te proberen.

Om de drie maand te overbruggen tussen fase 2 en fase 3, ga ik af en toe nog een kortverhaal schrijven voor een wedstrijd, maar dan niet zo fanatiek als ik in de eerste helft van het jaar deed. Ik ga ook een manuscript dat ik een aantal jaren geleden schreef opdiepen en kijken of het kwalitatief goed genoeg is om er een boek van te maken. Dat manuscript is geschreven tussen 2012 en 2015, maar is blijven steken na fase 2. Ik ga het binnenkort eens herlezen en kijken of het zinvol is om aan een fase 3 te beginnen.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen