Ik heb ook een lijstje gemaakt met films die mijn post over verrassingen en echte aanraders niet haalden, maar toch meer dan degelijk zijn:

  • The Card Counter (2021) ***: Ik weet niet goed wat te denken van de Card Counter. Het was geen slechte film, maar ik viel er ook niet van achterover. Het voelde aan alsof de scenarist een outline had geschreven voor een goed verhaal, en dat idee vervolgens had uitgewerkt als was het een invuloefening. Het verhaal was zeer lineair en voorspelbaar.
  • Cool Abdoul (2021) **: Het publiek was rumoerig tijdens de voorstelling. Sommige mensen kwamen een kwartier te laat de zaal binnen. Tijdens de voorstelling was het een gaan en komen van mensen die naar het toilet moesten, om popcorn wilden, en zo voort. Dat was niet bepaald bevorderlijk voor de kijkervaring. De film bracht exact wat ik ervan verwachtte, niet meer en niet minder. Een journalist sprak over de Vlaamse Raging Bull, maar ik ging ervan uit dat dit zwaar overdreven was. Ik had gelijk. Cool Abdoul is een OK film voor een debuterend regisseur, maar ik was er niet KO van.
  • Hit The Road (2021) **: Er zaten heel leuke en spitsvondige details in deze Iraanse film en ik werd bij momenten overweldigd door de schoonheid van het land waar ik nooit van plan ben naartoe te gaan, maar er haperden ook een aantal dingen waardoor ik niet helemaal overtuigd was. Als ik hem toevallig een tweede keer zou kunnen zien, ik zou nog eens kijken om eventueel mijn opinie te herzien, maar ik ga niet actief op zoek gaan om hem te herbekijken.

Dit zijn een paar films die ik niet goed in een bepaalde rubriek kan onderbrengen:

  • Bad Luck Banging or Loony Porn (2021) **: Het gegeven, een lerares van wie een privé sexvideo per ongeluk op het internet geraakt, is interessant. De uitwerking vond ik minder. De film bestaat uit drie delen. Het eerste deel komt neer op een wandeling door Boedapest zoals je die als doelloos rondlopende toerist misschien zou maken en die veel te lang duurt. Het tweede deel is een soort visueel woordenboek dat veel te lang uitgesponnen wordt. Het derde deel is een eindeloos debat over de vraag of de lerares op de school kan aanblijven. Er zitten veel grappige stukken in de film, maar de uitwerking is nogal saai. Ik las dat de film in de US twintig minuten korter gemaakt is. Ik zou de film ook een pak korter gemaakt hebben.
  • The Electrical Life of Louis Wain (2021) **: Ik kende Louis Wain niet, maar ik denk dat ik in mijn jeugd meermaals met zijn werk in aanraking ben gekomen. Hij is namelijk beroemd geworden met tekeningen van katten in een heel herkenbare stijl. De man heeft niet bepaald een voorspoedig leven gehad. Het ging van tragedie naar tragedie. Desondanks komt de film over als een feelgood movie die vooral naar het einde toe veel te melig wordt naar mijn smaak. Dat wringt een beetje. Ik heb de indruk dat The Electrical Life... gemaakt is met een zeer specifiek publiek in gedachten. De film zal vast goed scoren bij dat publiek, maar ik behoor daar niet toe.
  • France (2021) **: Ik kreeg moeilijk vat op de structuur van deze film. Er gebeurt van alles, maar ik weet niet altijd goed waarom of hoe. Bij momenten vond ik het een goede film, maar het volgende moment weer niet. Ik heb hem twee sterren gegeven. Dat is misschien iets te weinig. Als ik met halve sterren had gewerkt, ik had hem twee en een halve ster gegeven.