2020-02-24
Nieuw boekexperiment: Nijlpaard voor Kerstmis

Een tijdje geleden publiceerde ik "Oceaanwees" via CreateMyBooks.com, maar omdat de prijs per boek mij nogal hoog leek, probeerde ik nu ook eens Blurb uit met het manuscript van "Nijlpaard voor Kerstmis" dat ik voor de gelegenheid helemaal herzien heb.

Kaft van "Nijlpaard voor Kerstmis" (voor- en achterkant)

Voor één exemplaar komt de prijs min of meer op hetzelfde neer omdat Blurb bijna drie keer zoveel vraagt voor de verzendingskosten als CreateMyBooks (ongeveer 11 euro versus 5 euro), maar daartegenover staat dat de prijs per boek drie keer lager is (ongeveer 5 euro voor 168 pagina's tegenover ongeveer 13 euro voor 140 pagina's).

Ik heb nog niet gekeken hoeveel marge Blurb vraagt als je een boek via hun shop aanbiedt, maar bij CreateMyBooks was ik teleurgesteld dat ik het niet voor 15 euro kon aanbieden omdat hun online boekenwinkel ShopMyBooks.com best een grote marge aanrekent (iets tussen de twee en drie euro per boek).

De kwaliteit van het boek is gelijkaardig. Zowel "Oceaanwees" als "Nijlpaard voor Kerstmis" hebben een glanzende softcover omslag, maar ik vind die van Blurb aangenamer om vast te pakken (minder glad).

De beschikbare formaten zijn ook anders. Bij CreateMyBooks was A5 de voor de hand liggende keuze, maar dat formaat bestaat niet bij Blurb. Ik twijfelde tussen 5 x 8 inch en 6 x 9 inch. Voor "Nijlpaard voor Kerstmis" koos ik 5 x 8 inch. Dat lijkt me het ideale formaat voor mijn volgende verhalenbundels; voor gebeten denk ik 6 x 9 inch uit te proberen.

Ik moet nog eens goed nadenken over de manier waarop ik het manuscript creëer. Voor "Nijlpaard voor Kerstmis" maakte ik gebruik van Blurbs tool BookWright. Dat gold als een eenvoudig hulpmiddel om vlug een mooie layout aan te maken. Ik denk echter niet dat ik het ooit nog ga gebruiken. BookWright is ideaal om een cover te creëren, maar voor Nederlandse tekst is het totaal niet gebruiksvriendelijk. Ik moest zelf woorden splitsen om ervoor te zorgen dat er niet teveel witruimte was tussen de woorden. Word is zoveel gemakkelijker. Ik weet wel dat er betere layouttools bestaan, maar ik wil de drempel voor mezelf zo laag mogelijk houden (ik heb geen zin om te leren werken met Adobe Illustrator), dus denk ik dat ik toch bij Word zal houden. Voor de kaft heb ik al een alternatief: die PDF ga ik gewoon programmatisch aanmaken —ik heb al een Proof Of Concept geschreven waar ik een mooie kaft in het juiste formaat mee kan aanmaken.

Mijn grootste probleem is momenteel de bladspiegel. Daar ben ik bij mijn experiment volledig de mist mee ingegaan:

Enkele pagina's van Nijlpaard voor Kerstmis

Hoewel ik een vooraf gedefineerde layout gebruikte in BookWright, is er veel te weinig marge voorzien, vooral in het midden. Je moet de pagina's platdrukken om de tekst goed te kunnen lezen. Er mag ook aan de zijkanten best wat meer witruimte. Dat is vervelend, want met BookWright is het geen sine cure om die layout nu nog te veranderen.

Ik heb dus nog wat werk te doen. Ik zal "Nijlpaard voor Kerstmis" nog een paar keer moeten herlezen. Eerst om te kijken of er nog fouten in staan; daarna moet ik de tekst in een nieuwe layout met wat meer marge gieten. Een mooie bladspiegel maken is niet eenvoudig en kan ook aanleiding geven tot fouten.

Vanaf volgende week verwacht ik de feedback van de proeflezers van "Gebeten". Ook dat manuscript zal ik in een andere layout moeten gieten. Op basis van de specificaties van Blurb heb ik een programmaatje geschreven waar ik gemakkelijk een PDF kan maken voor de kaft. Voor een softcover van 5 x 8 inch met 336 pagina's, ziet die er zo uit (de zwarte lijn is waar de kaft normaal gezien zal afgesneden worden):

Cover Gebeten

Ik heb momenteel ook nog maar twee citaten voor de backcover, eentje van Nathalie De Ceulaer en eentje van Heidi Rakels. Daar zou nog een derde bij kunnen komen. De proefleesversies die ik voor deze eerste lezers maakte, liet ik door CreateMyBooks drukken, maar ik zal een volgende proefbatch eens met Blurb maken. Dat houdt in dat ik het formaat zal moeten veranderen (bijvoorbeeld naar 6 x 9 inch) en ook de marges zal moeten aanpassen (wat ook een impact zal hebben op de page count). Ik heb al veel voorbereidend werk gedaan, maar het zal toch nog veel werk vragen voor ik het boek op het publiek kan loslaten.

Tot slot nog dit: waar ik heel tevreden van ben bij Blurb, is de levertijd. De vooropgestelde levertijd was ergens in maart (tussen de twee en drie weken), maar het boek viel al binnen de week in de bus.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen