2023-08-19
Fantastische Vertellingen 67

Vorige week viel Fantastische Vertellingen (FV) 67 bij me in de bus. Het was mijn eerste kennismaking met het tijdschrift en mijn eerste indruk kan ik samenvatten als: "zeer mooi uitgegeven en een verrassend grote Vlaamse aanwezigheid."

Er is mij verteld dat de uitgever, Remco Meisner, de bedenker is van het woord 'Vlaminisme' (het; o: omvattende term voor taalgebruik dat uit het Diepe Zuiden naar Nederland komt overgewaaid. Vlaminismen lijken op Nederlands, maar behoren niet tot de standaardtaal). In het verleden ben ik al meermaals betrapt op Vlaminismen zoals 'een boontje hebben voor' (standaardtaal: 'een zwak hebben voor', 'een voorliefde hebben voor'), 'van mijn melk zijn' (standaardtaal: 'van mijn apropos zijn). Vooraleer ik een tekst opstuur als inzending voor een Nederlandse schrijfwedstrijd, vervang ik woorden zoals 'lavabo' en 'frigo' door 'wastafel' en 'koelkast'. Ik heb ooit een heftige discussie gehad met een Nederlander die maar niet begreep waarom Vlamingen vissen in een 'bokaal' houden. In Vlaanderen is een (vis)bokaal synoniem van viskom; in Nederland is een bokaal een beker zoals de Belgische rode duivels er nooit één gewonnen hebben. Sindsdien probeer ik voorzichtig te zijn als ik het met Nederlanders over 'hun' taal heb, maar het mooie aantal Vlaamse bijdragen in FV deed me 'deugd' (Vlaminisme intended).

Tijdens het lezen herkende heel wat namen, zowel in de artikels als onder de gepubliceerden. Wijlen Eddy C. Bertin (p 14-22) kende ik al het langst. Gentbrugge is voor mij vlak naast de deur; ik woon immers in het mondaine Mont Saint-Amand —voor Nederlanders: dit is het bekende ski-oord nabij Gent, de Vlaamse tegenhanger van Aspen. Van Eddy C. Bertin heb ik de bundel 'Mijn mooie duisterlinge' in mijn persoonlijke bibliotheek staan, naast hier en daar een anthologie waarin een verhaal van hem is opgenomen.

Johan Klein Haneveld (p 40-42, p47-50, p 53-55) ontmoette ik de afgelopen jaren op verschillende events van Godijn Publishing. Dat was dus ook geen onbekende voor mij.

Meer recent contacteerde Finn Audenaert (p 43-44) me in verband met het Vlaamse magazine In Tenebris (p 53-55). Finn betrok me bij zijn project ‘Bang voor Spoken?’ Dat is een bundel waarin hij spookverhalen van verschillende auteurs verzamelt. Ik maakte bij wijze van proef een eBoek met alle spookverhalen die tot nu toe werden ingezonden. Zo kon ik de verhalen al eens lezen en ontdekte ik werk van Frank Roger (p 24-39), Guido Eekhaut (p 20-22, p 45-46) en Charles van Wettum (p 8-13, p 40-42, p 72-84) die alle drie een literaire bijdrage leverden voor Finns bundel.

Ik besef nu pas —beter laat dan nooit— dat Frank Roger en Guido Eekhaut grote namen zijn in het genre. Guido Eekhaut had ik eigenlijk moeten kennen, want ik vond hem ondertussen terug in een exemplaar van Ganymedes. Ganymedes is een ander initiatief van de Stichting Fantastische Vertellingen. Het is een jaarlijks uitgegeven bundel met een selectie sciencefiction, fantasy en andere verhalen die onder de alomvattende paraplu 'fantastische verhalen' thuishoren. De bundel die bij mij in de kast staat, dateert echter van 1986 —Ganymedes werd toen nog uitgegeven door Bruna.

Via Finn kwam ik ook in contact met het Piet Apolproject van Rob Geukens (p 86-91). Ik bood Rob oorspronkelijk het verhaal ‘Monodroom’ aan (van alle verhalen die ik zelf schreef, een van mijn favorieten), maar hij vond het niet echt bij de wereld van ‘Piet Apol’ passen. Ik stuurde toen een ‘Brief aan Rob’ (als een parodie op Apols ‘Brief aan Wim’), maar ook dat kon Rob niet bekoren. Pas mijn derde poging, ‘Dubbelganger’ viel bij Rob in de smaak. De aanhouder wint! 'Dubbelganger' is een heel duister verhaal met een heel onaangenaam hoofdpersonage, maar ik wijk —alweer— af.

De artikels in Fantastische Vertellingen 67 vond ik zeer boeiend. Ik heb vooral genoten van de terugblik op de sciencefictiontijdschriften uit de jaren ’70. Ik wou dat ik in Gent opgegroeid was en niet in de Far West. De kans is groot dat ik lid zou zijn geworden van sciencefictionverenigingen zoals SFAN. Ik woonde echter in Ieper en ik herinner me niet dat daar veel aan sciencefiction gedaan werd. Ook het artikel over Charles Van Wettum kon me heel erg bekoren. Ik hou wel van de stijl van Paul van Leeuwenkamp en ik moest glimlachen toen hij over AI en KI begon. KI-bedrijven vind je wel terug in West-Vlaanderen, maar die hebben niets met AI te maken. Ze verkopen er sperma aan veehouders die kunstmatige inseminatie —KI dus— toedienen aan hun varkens en koeien, maar dit volledig terzijde.

De keuze van verhalen in FV 67 vond ik goed omwille van de variatie. 'Oxana's Oxymoron' (p 92-93) was het enige verhaal dat me tegenviel. Oxana Langbeen was me als lezer al halfwege de tweede kolom verloren. Ook 'De wolven van de maan' (p 56-71) was niet zo mijn ding. Objectief beoordeeld vond ik het goed geschreven, maar als ik even subjectief mag zijn: dit soort fantasy ligt me minder. 'De Eenzame Vaarder' (p 8-13) en 'De man die eendollarmeisjes verzamelde' (p 24-39) spraken me het meest aan. 'De schreeuw in de ochtend' (p86-91) paste ook goed in de mix. FV 67 heeft heel wat leesplezier te bieden. Voor elk wat wils, zoals het spreekwoord zegt.

Wel een kleine kanttekening bij het verhaal over de dollarmeisjes van Frank Roger. Als het een verhaal van mijn hand was geweest, dan zou ik voor ‘stripperdollars’ gekozen hebben. ‘Stripperdollar’ is de bijnaam van de biljetten van twee dollar. Die komen niet zo vaak voor, maar ik heb er ooit eens een hele stapel in mijn bezit gekregen toen ik bij een Belgische bank dollars afhaalde. Ik gebruikte die meestal als ik ergens een koffie ga kopen. Meestal is zo'n tweedollarbiljet een aanleiding voor een gezellig gesprek —het is ook een beetje een verzamelobject. Ondertussen liet Frank Roger me via Facebook weten dat hij niet van het bestaan van tweedollarbiljetten (Jeffersonnekes) afwist; zo zeldzaam zijn ze!

Ik zou nog verder van het onderwerp afwijken als ik verder zou schrijven, dus ik ga het hierbij laten, maar ik kijk wel al uit naar het volgende nummer dat normaal gezien binnen drie maanden verschijnt.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen